fbpx
Loopbaancoach Lokeren

Ik schreef er ooit een blog over. Leven zoals de oermens. We zijn de laatste 100 jaar compleet vervreemd van onze natuur. En dat maakt ons niet per sé gelukkiger of gezonder. Het is allemaal zo snel gegaan dat onze genen zich niet hebben aangepast en we geconfronteerd worden met alom bekende welvaartsziektes zoals stress, obesitas,… maar ook eenzaamheid. Voor mij viel onlangs de puzzel samen na het lezen van een opiniestuk van Staf Henderickx, Huisarts en auteur ‘Van Mammoet tot Big Mac. Er zijn vijf manieren die helpen tegen deze vervreemding. Ze zijn de ingrediënten voor een gelukkig en gezond leven. Ik ben Geluksvlinder gestart om deze bouwstenen vorm te geven. En dat gaat stapje per stapje. -Rome is ook niet in één dag gebouwd é-

De eerste manier is beweging. Met mijn yogalessen wil ik iedereen in beweging brengen. En niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel. Bovendien is het een ideaal anti-stress middel. Jeweetwel tegen één van die welvaartsziektes hé.

Een zinvol dagelijks leven creëren is het tweede ingrediënt. Doe elke dag wat je gelukkig maakt. Of dit nu op je werk, in je studies of in je vrije tijd is, zolang jij er maar glinsteringen van in je ogen krijgt. Om jou hierin te begeleiden heb ik een coachingtraject uitgewerkt dat volledig in het teken van de vlinder staat. In dit traject gaan we samen op zoek naar waar jij het warm van krijgt en hoe je dit zo positief mogelijk kan inzetten in jouw dagelijks leven. Bovendien werk ik sinds deze maand samen met het WISL-loopbaancenter.

Het derde ingrediënt is gezonde voeding. Deze is zodanig veranderd in vergelijking met de oermens dat we er letterlijk ziek van worden. Ik ben al jaren glutenintolerant en neen! Niet omdat ik wil vermageren (deze overtuiging kleeft er jammer genoeg nog aan) maar omdat ik me gewoon 1000x beter voel als ik ze uit mijn voeding weer. (Mijn darmen zijn me dankbaar) En weet je waar gezonde voeding vooral zit? Tussen je oren. Gluten uit mijn voeding weren heeft vooral te maken met de keuzes die ik maak. Of te zeggen mijn brein. Want je zou eens moeten weten welke gedachten er steeds naar boven komen als ik iets lekker zie staan maar waarvan ik weet dat het boordevol gluten zit. “Voor die ene keer kan het wel”. “Je vindt het zo lekker”. En dan moet je krachtig zijn om niet mee te gaan in deze gedachten. Thank God Yoga for teaching me that!

In de natuur zijn, is het vierde ingrediënt. De oermens vertoefde er continue in en wij zitten een godganse dag in een muf kantoor met verwarming en airco (als je chance hebt… die airco #hittegolven) Fin, als ik eens yoga in de tuin geef dan is die beleving compleet anders. Intenser dankzij de geluiden, de geuren, het gras…. Waarom hoor je steeds meer over bosbaden? Omdat het deugd doet! Ik word helemaal zen van bloemen te gaan plukken in de bloemenweide. Mijn tuin is niet groot dus ik haal de natuur in huis met duh bloemen. Ieder zijn ding hé, en mijn man vind dat gemakkelijk want hij moet er geen kopen voor mij 😉

En last but not least moeten al deze ingrediënten overgoten worden met een portie positief sociaal contact! We zijn niet gemaakt om alleen te zijn. We hebben een partner nodig maar vooral ook familie, vrienden. En hé ik zit ook eens graag in de stilte, te niksen en zonder mensen rondom mij maar ik vind het oh zo fijn om een babbel te hebben. Vriendelijk te zijn tegen mensen die ik niet ken. Te glimlachen naar elkaar. Oogcontact te hebben. (niet te lang want dan wordt het té persoonlijk)

We moeten altijd en overal werken om deze ingrediënten samen te krijgen. De ene dag gaat dat eens gemakkelijker dan de andere. En soms moet je tussendoor ook gewoon GENIETEN en er even niet aan denken.  

Hoe zit het eigenlijk met jouw ingrediënten?

Veel liefs,

Selina

5 ingrediënten die helpen tegen vervreemding