fbpx
Leven zoals de oermens

Kunnen we iets leren van onze verre voorouders?

Ja!

Heel wat!

Op vlak van voeding, beweging en stress hebben ze een streepje voor. Ze werden nooit heel oud. Maar zij beschikten ook niet over ziekenhuizen, dokters en medische hulpmiddelen,…

Hieronder vind je enkele gewoontes van de oermens die je kan toepassen in je dagelijkse leven.

Eet met mate

Onze verre voorouders hadden geen supermarkt om de hoek. Noch een bakker of een melkboer. Zij aten wat moeder natuur te bieden had. Noten. Zaden. Fruit. Af en toe een wild dier. Lokaal en volgens seizoen. Het Paleo (lithicum) dieet is sterk gebaseerd op de voeding van de oermens. Moet je dan ineens alles bannen wat hieronder staat? Helemaal niet. Eet vooral bewust en met mate.

  • Granen

Al in de oertijd was de aarde gezegend met verschillende soorten granen. Maar dit oergraan bestaat uit minder gluten dan nu. Gezonder? Uiteraard! Maar het maakt het brood minder kleverig. Zonder moderne machines was een brood maken ingewikkeld en tijdrovend.

  • Zuivel

Stel je voor dat je een wilde koe moet melken… Niet zo eenvoudig hé. Onze voorouders vonden dat ook niet. Zuivel hoort niet thuis in hun levensstijl.

  • Suiker

Een koekenkast vol snoep en chocolade had de Homo Sapiens niet in zijn grot. Suiker heeft pas zijn intrede gemaakt in onze voeding midden 19de eeuw. Daarvoor was suiker een luxeproduct voorbehouden aan de high society. Suiker was afkomstig van de suikerrietplantages op de Caraïben. Tijdens de oorlogen tegen Frankrijk begin 19de eeuw werd de suikerinvoer geboycot door de Britten. Europa zocht een alternatief en vond deze in de suikerbiet. Vanaf dan begon suiker stilletjes aan de keukenkasten van de gewone man te veroveren.

  • Vlees

Leg je lekker schelleke fricandon maar opzij. Onze voorouders aten enkel zuivere stukken vlees. Hun trofee van de jacht. Maar niet altijd kwamen ze met een lekker stuk vlees thuis. Er stond niet elke dag vlees op het menu.

Beweeg elke dag

Volg het sportprogramma van de oermens. Heel veel bewegen.

Geef je lichaam en geest rust

De oermens kende weinig chronische stress. Wanneer onze voorouders oog in oog stonden met een roofdier kunnen ze op 3 manieren reageren. Vluchten, vechten of bevriezen. Deze typische stressreacties zorgen voor meer adrenaline. Meer bloed naar het hart. En stimuleren alle cellen in het lichaam. Een gezonde dosis stress die nodig is om te overleven.  Terug in de grot ging de stress weg om plaats te maken voor de innerlijke dokter. Deze dokter schiet enkel in actie in ruststand. Tegenwoordig gun je jezelf weinig rust. Hierdoor heeft jouw innerlijke dokter vaak geen tijd om je lichaam te genezen. Denk er maar eens over na. Waarom word je juist altijd ziek op vakantie? Dat is jouw innerlijke dokter.

Ontwaak de oermens in jou!

Veel Liefs,

Selina

Leven zoals de oermens