fbpx
blijf gelukkig in uw kot

Vandaag is het de internationale dag van geluk. Elk jaar een hoogmis voor mij. Dit jaar voelt het allemaal ietwat ongemakkelijk aan om deze dag te vieren. België zit in een milde lock down en ‘blijf in uw kot’ is de algemene regel.

We hebben allemaal te kampen met onzekerheid (voor wat nog zal komen), een verlangen naar sociale relaties (elkaar eens goed vastpakken #oxytocine) en last van stress (omgaan met verandering en onvoorziene omstandigheden zoals tegelijk thuiswerken en structuur bieden aan je kinderen)

Dit zijn allemaal factoren die jouw geluk negatief beïnvloeden.

Maar de eeuwige optimist die ik ben zegt dat we het daar nu niet over gaan hebben.

Over wat dan wel?

Hoe blijf ik ‘gelukkig’ in mijn kot?

Zorg voor je mentale gezondheid. Deze heeft het meeste aandeel op je algemene levenstevredenheid. Doe dingen die je graag doet, dat wat jou energie geeft.  Als je niet zo goed weet waar jij het warm van krijgt, keer dan even terug in de tijd. Wat deed je graag als kind? Ga dat eens opnieuw doen & just have fun!

Vergeet je fysieke gezondheid niet. Ga bosbaden, fietsen, wandelen,… Er zijn massa’s veel online sportlessen uit de grond gestampt afgelopen week. Maak er gebruik van! Zorg en geef aandacht aan jouw lichaam. Eet gezond & lekker. Neem voldoende rust en wees je bewust van jouw lichaam. Neem eens een bad, smeer je in met liters bodylotion (tenzij je Rainpharma gebruikt dan heb je maar één pompje nodig 🙂 ) Heb je tennisballen liggen? Masseer jezelf met behulp van de tennisballen. Plaats de tennisballen onder je zitvlak, onderrug, bovenrug, nek,… Je zal merken dat je lichaam eerst veel weerstand gaat tonen maar mits goede ademhaling kan je echt ruimte creëren en loslaten. Heerlijk achteraf!

Leer omgaan met stress. Yeah I know, das nen moeilijke hé. Voor mij helpt het om een aantal keer per dag bewust de buikademhaling of een hartcoherentie – oefening te doen. Check welke activiteiten hierboven niet alleen goed zijn voor jouw mentale of fysieke gezondheid maar ook nog eens om jouw stress te verminderen. Win-win 🙂

Onderhoud je relatie met partner en vrienden. Ook vanop afstand kan dit. Gebruik de technologie die alomtegenwoordig is om in contact te blijven. Zeg goeiedag als je andere mensen tegenkomt (mits de nodige afstand hé #anderhalvemeter) en Ja ook vreemden! Ik zie overal mooie initiatieven ontstaan: samen zingen, applaudisseren voor alle helden van de zorg. Het is schoon om te zien!

And last but not least: Accepteer & laat los. Je hebt enkel invloed op deze situatie door je aan de maatregelen te houden. Maar op al de rest? Weinig tot niets. Dus is het ook niet waard om je daar zorgen over te maken of negatief over te doen. Leef van dag tot dag. Go with the flow.

Ik heb me voor deze blog laten inspireren door de resultaten van het nationaal geluksonderzoek geleid door Lieven Annemans. Ik heb de eer gehad om deel uit te maken van het burgerpanel en advies te geven. Er loopt nog steeds een tweede onderzoek. Je kan er hier aan deelnemen!

Nog snel een weggevertje!

Eindig je dag eens met het beantwoorden van de drie vragen voor een gelukkiger leven (©Dr. Luc Isebaert). Schrijf ze ergens op of deel ze met anderen.

  1. Wat heb ik vandaag gedaan waar ik tevreden over ben?
  2. Wat hebben anderen vandaag gedaan waar ik tevreden of dankbaar om ben? En hoe heb ik daarop gereageerd zodat die persoon dat misschien wel eens opnieuw zal doen?
  3. Wat zie ik nog om me heen, wat hoor, voel, ruik, smaak of ervaar ik waar ik tevreden over ben of dankbaar over kan zijn?

Veel Liefs,

Selina

Blijf GELUKKIG in uw kot