fbpx
postnatale yoga Lokeren

2020 was het jaar dat ik mama werd. Vele vriendinnen gingen mij voor dus ik had al enorm veel verhalen gehoord over hoe mooi maar ook over hoe vermoeiend het kan zijn, dat moederschap.

Ik had nooit kunnen denken dat ik vandaag zou schrijven dat mama-zijn een intense zoektocht is naar een evenwicht tussen verschillende gevoelens.

  • Van trotsheid naar kwaadheid
  • Van geduld hebben naar een kort lontje hebben
  • Van liefde en verdriet
  • Van zorgen maar toch ook snakken naar vrijheid
  • Van rouw en acceptatie

Ik had niet echt verwachtingen van het moederschap. Mijn essentiële gedachte was:

Een blije mama = een blije baby

Owéé die eerste weken was ik helemaal niet blij. Wel dolverliefd. En af en toe moest ik mezelf eens knijpen of die mooie, schattige baby wel degelijk mijn baby was die nog 9 maanden in mijn buik had gezeten… Maar ik heb ook meerdere keren gewenst dat hij daar terug zat. Want zo supergoed dat ik mij voelde tijdens mijn zwangerschap. Zo ongelooflijk slecht voelde ik mij als kersverse mama:

  • Omdat ik mijn huilende baby niet kon troosten
  • Omdat ik ineens thuis vastgekluisterd zat
  • Omdat ik zoveel pijn had dat ik gewoon heel de dag in mijn bed wou liggen
  • Omdat 2u slaap, wakker, efkes slaap, wakker,.. niet echt bevorderlijk was voor mijn humeur.

WHAT THE FUCK WASDA! Geen roze wolk maar eerder een B(R)oze wolk. “Geniet ervan” zei iedereen. Hoe bedoel je “genieten”?

Ik was op geen enkele manier voorbereid om dit aan te kunnen. Ik had werkelijk alles gelezen, geleerd en opgezocht over zwangerschap en de geboorte van een baby. Maar heel weinig over het so called vierde trimester. Dus geen blije mama en geen blije baby… dacht ik…

Als het je missie is om anderen te inspireren naar een gelukkig leven voelde dat inzicht nogal aan als een heel koude douche.

Dus ging ik terug op zoek naar mezelf. Maar de persoon die ik zag als “mezelf’ was er niet meer.

“Een baby verandert je leven” zeggen ze. Neen, een baby verandert vooral je zijn. Wie je bent. Wat je belangrijk vindt en hoe je in jouw relatie staat. En daaruit volgt dat je andere keuzes gaat maken die jouw leven kunnen veranderen.

Ik was niet meer wie ik dacht dat ik was. Ik was veranderd. En het duurde weken om mij daar terug aan aan te passen. In deze blog wil ik vooral delen welke kleine dingen mij geholpen hebben tijdens het vierde trimester.

Feel all the feels

Laat de emotionele rollercoaster maar zijn ding doen. Het helpt niet om alles op te kroppen. Om je sterk te houden terwijl je wilt wenen. Om te lachen terwijl je voor je uit wil staren. Voel wat je voelt. Maak op voorhand een lijstje met tools die jou helpen om in het NU te blijven. Zoals een vriendin bellen die dit al eens heeft meegemaakt, naar jouw favoriete muziek luisteren, een warme kop thee drinken, journalen, … And just BE.

Aanvaard hulp

Het controlebeestje is er altijd en overal. Ook vlak na de bevalling waarin je alles hebt moeten loslaten. En dat controlebeestje neemt graag het heft in eigen handen. En dat beestje, lieve mama, is één van de reden waarom hulp aanvaarden zo moeilijk is. Want alles wat je zelf doet, doe je beter hé? En toch is het fijn om dat controlebeestje nog even in de kast te laten zitten. Laat vriendinnen die kraamkost brengen. Zoek een kraamhulp die mealprept en je huis proper houdt. Laat de zelfstandige vroedvrouw aan huis komen om jou een luisterend oor te bieden. Zij doen dit echt met heel hun hart om het jou zo aangenaam mogelijk te maken.

Blijf erover praten

Ook al gaat de aandacht van diegene rondom jou veelal naar je baby, eis toch maar een stukje van hun aandacht op. Praat over alle veranderingen die je voelt. Negatief en positief. In eerste instantie met je partner, je eigen mama en jouw vriendinnen. Zoek professionele hulp als het allemaal te veel wordt.

En onthoud dat ook dit weer over gaat. Het vierde trimester passeert even snel als de 3 trimesters ervoor. En pas dan zal je begrijpen wat ze bedoelden met “Geniet ervan”.

Wil je na het vierde trimester terug de draad oppikken? En de tijd nemen voor jezelf om te herstellen, ervaringen te verwerken en terug in jouw kracht te komen? Volg dan een reeks postnatale yoga.

Veel liefs,

Selina

3 zelfzorgtips voor kersverse mama’s