fbpx
Waarom je post-its aan je spiegel moet hangen

Is eindeloos piekeren ook herkenbaar voor jou?

Of het moment waarop er al duizenden gedachten gepasseerd zijn over een gesprek dat je pas over 10 minuten hebt.  

What you think, you become

Een spreuk van Boeddha die jaren in mijn toilet hing. Sinds onze verhuis is de spreuk in de kast beland. Tijd om ze eens van onder het stof te halen.

Per dag heb je meer dan 50.000 gedachten. Heel wat van deze gedachten leiden tot acties. Acties die bepalen wat je gaat doen. Maar soms leiden gedachten niet tot specifieke acties en blijven ze in je brein rondzweven. Het zijn deze gedachten die jouw brein om den duur als waarheid beschouwt. En deze waarheid neem je aan als normaal.

Laat ik een voorbeeld nemen dat je terugbrengt naar je schooltijd. Je hebt een groot examen. Dan kan je twee verschillende waarheden aannemen.

  1. Yes, I Can !
  2. Ik kan het niet. Ik ben niet slim genoeg. Deze materie ligt met niet goed. Ik heb geen tijd gehad om te studeren,…

Het is meer waarschijnlijk dat je met gedachte één zal slagen voor de test dan dat je gedachte twee als waar aanneemt. Achter deze gedachten zitten bepaalde overtuigingen.

Een overtuiging is een gedachte die je zodanig als waar gaat aannemen zodat je er ook naar leeft. Er zijn belemmerende overtuigingen en positieve, bekrachtigende overtuigingen.

Die eerste is een slechte raadgever en zal je vaak beperken in je doen en laten. Ze kunnen zodanig overtuigend zijn dat er een mist voor alle andere mogelijkheden hangt. Je ziet geen andere mogelijkheid dan hetgeen dat jij voor waar aanziet. Belemmerende overtuigingen zijn ook je angsten. In het voorbeeld is gedachte twee een angst voor falen.

Gelukkig bestaan er ook positieve overtuigingen. Zij geven juist kracht en sturing in de goeie richting. Net zoals gedachte één in het voorbeeld doet.

De overtuigingen die je hebt, zijn al heel lang ingebakken. Je hebt ze gevormd in je kindertijd. Door opmerkingen van vrienden, ouders, familie maar ook door bepaalde gebeurtenissen.

Ik heb goed nieuws.

Overtuigingen zijn flexibel en kan je veranderen.

Je kan belemmerende overtuigingen ombuigen naar positieve affirmaties.  

  • Bewustwording – eentje die ik heel belangrijk vind! Deze blog lezen is al een goede stap naar meer bewustwording van jouw gedachten. Maar ook yoga kan helpen om stil te staan bij al jouw gedachten
  • Welke overtuiging schuilt er achter mijn gedachte? (ik mag niet falen, ik mag geen fouten maken, iedereen moet mij aardig vinden,…) of simpeler ‘wat dacht ik zonet’?
  • Wat voel ik bij deze gedachte?
  • Welke positieve affirmaties horen bij deze belemmerende overtuiging? (Ik heb de kracht om te slagen, van fouten kan je leren, ik ben waardevol,…)
  • Schrijf deze affirmaties op een post-it. En dan plak je ze op een plaats waar je vaak komt… het toilet, de badkamer, de keuken. Elke keer als je deze affirmatie leest, zal je brein steeds meer overtuigd worden dat dit de waarheid is.

Ik heb de post-it op mijn spiegel in de badkamer gehangen. ’s Morgens als ik onder de douche sta, lees ik altijd mijn affirmatie om zo krachtig de dag te beginnen. Nu is dit – “ik heb de wilskracht om te slagen”

Boeddha weet het al lang. Positieve gedachten maken je een positivo.

Welke positieve affirmatie heb jij gemaakt?

Veel Liefs,

Selina

Waarom je post-its aan je spiegel moet hangen